24 Ocak 2014 Cuma

MERCİMEK KÖFTESİ




Malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
dilediğiniz miktarda pulbiber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
Marul


Yapılışı
  • 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun.  mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur) 
  • Üzerine ince bulguru ilave edin.Tencerenin kapağını kapatıp 20-25 dakika demlenmesi için bekleyin.
  • Bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alıp bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. 
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 
  • 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pul biberi de ekleyip karıştırın.
  • Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin.
  • 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. Bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. Bunları bir kenara koyun.
  • Derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun.
  • Yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun.  
  • Harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. (elips veya çiğ köfte şekli olabilir) 
  • Servis tabağında marul  ile birlikte servis edin.Dileyen üzerine limon sıkarak da yiyebilir.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder