28 Ocak 2014 Salı

HAMSİ KUŞ

       
         Balık sever birisi olarak genellikle tercihim büyük ve fazla kılçıklı olmayan balıklardan yanadır.En azından hamsiyle tanışana kadar. Bence lezzetli balık yağlı olmalı.Yağlı balıklar da genellikle büyük balıklardan çıkar.Levrek,çupra,somon gibi...
          Küçük balıkları fazla tercih etmeme sebebim ise kılçıklarını ayıklamaktan balığın tadını alamamamdan kaynaklanmaktadır.Veeee bir de balık sıcakken yani pişer pişmez bekletmeden yenilmeli.Çünkü soğuduğu zaman çıtırlığını kaybeder.
          Hamsiyi denemeden önce hani "ucuz etin tadı yavan olur" diye bir söz vardır ya...Bu söze çok inanırdım.Taki hamsi ile tanışana kadar.Ucuz diye bir şeye benzetemediğim, küçük olmasından dolayı yemesi zordur diye düşündüğüm hamsi meğer hiç de öyle değilmiş.
          Çoğu kişi hamsiyi yağsız bir balıktır diye düşünür fakat aslında hamsi yağlı bir balıktır.Kılçığı ile bile kolayca yenilebilen tek balık olma özelliği olan bu balık omega 3 bakımından da diğer balıklara göre daha zengindir.Biliyorsunuz ki omega 3 balığın kendisinde bulunmaz aslında.Balıkların yediği yosunlarda bol miktarda bulunur.Hamsi de diğer balıkları yiyerek değil sadece yosunlarla beslendiği için omega 3 bakımından diğer balıklara göre daha zengindir.
        Evet benim için biraz zor olacak ancak konuyu hamsi kuşa bağlayacağım.Hamsi kılçığıyla da yenilir ancak kılçığını çıkarınca da lokum gibi enfes bir şey oluyor.Belki de tarifini bir çok yerde görmüşsünüzdür.Başlarda balığın kılçığını temizlemenin çok zor olduğunu düşündüğümden bu tarifin uygulamanın zor olacağını düşünmüştüm lakin sanıldığı gibi zor değilmiş.

Malzemeler

Yarım kilo hamsi
1 kase mısır unu
Tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Pişirmek için teflon bir tava



Yapılışı
  • Hamsiler kılçıklarından ayıklanarak temizlenir.
  • Hamsileri ortadan açıp iki tane hamsiyi bir birine yapıştırın
  • Birbirine yapıştırılan hamsileri tuzlayıp tuzunu çekene kadar 1-2 saat buz dolabında bekletin. 
  • Zeytinyağını yakmamak şartıyla biraz ısıttıktan sonra hamsileri mısır ununa bulayıp kızartın
AFİYET OLSUN

1 yorum:

  1. Hamsiyi çok severim.Hamsi kuşu hiç tatmamıştım. Kılçığı çıkartılarak iki haminin sırt sırta yapıştırılarak kalınlaştırılmış olması bu balığı daha yenesi hale getirmiş.Esra seni tebrik ederim. Hamsinin bu halini daha çok beğendim.

    YanıtlaSil