15 Ocak 2014 Çarşamba

İZMİR KÖFTE



            Günlerdir yemekten başka bir şey düşünemez oldum.Sabah gözümü açar açmaz mutfağa bir giriyorum daha sonra mutfaktan beni çıkarabilene aşk olsun. Yemek yapmaktan evdeki diğer işleri aksatır oldum.Bu gidişe bir son vermek lazım yoksa ev viraneye dönebilir.Ütü, çamaşır,pazar alışverişi... Bütün bunları düşündükçe işler gözümde öyle büyümüş vaziyette ki sormayın gitsin dostlar...Benim biran önce kendimi toparlamam lazım.
          Neyse bu kadar lakırdıdan sonra gelelim İzmir köftenin yapılışına;
Malzemeler

Köftesi için;

1/2 kilo kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1 su bardağı bayat ekmek içi
Tuz
Karabiber
Kimyon

Üzerine koymak için;
4 adet patates
2 adet domates


Sosu için;
1 yemek kaşığı salça
2 adet domates rendesi
2 bardak sıcak su
Sıvı yağ
Tuz

Kızartmak için;

Sıvıyağ











Yapılışı                                                   
  • Kıymayı yoğurma kabına alalım
  • üzerine yumurta, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, kimyon, karabiber ve tuz ekleyip yoğuralım. 
  • Yoğurduğumuz köfte harcından ceviz büyüklüğünce parçalar kopartıp oval şeklinde köfteler yapalım
  • Patateslerin kabuklarını soyup, elma dilimi şeklinde doğrayalım. Sıvıyağda önce patatesleri daha sonra köfteleri hafif kızartalım
  • Kızarttığımız köfte ve patatesleri tepsiye sıralayalım,üzerine domates dilimleri koyalım
  • Yemeğin sosu için köfteleri kızarttığımız tavada domates rendesi ve salçayı bir iki dakika kavuralım, üzerine sıcak su ve tuz ilave edelim.
  • Sos kaynayınca köftelerin üzerine dökelim, önceden ısıttığımız(200 derece) fırında üzeri kızarana kadar pişirelim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder