16 Şubat 2014 Pazar

EV YAPIMI YOĞURT


        İlk evlendiğim senelerde yoğurt mayalamayı bırakın ekmeği bile ısıtmasını bilmiyor.Sabahları kahvaltısını ısıtılmış ekmekle yapmayı seven eşime her seferinde yanmış ekmek yedirmek zorunda kalıyordum.
      Eski hallerimi iyi bilen komşularım bendeki bu değişimi görünce şaşkınlığa uğruyorlar.Ne yalan söyleyeyim; bir zamanlar ben de böyle yemek işini kıvırıp bir yemek bloğu açacağımı hiç tahmin edemezdim.

Malzemeler
2 litre süt
2-3 kaşık ev yapımı yoğurt
Güveç tenceresi
 

Yapılışı
  • Sütü derin bir tencereye alıp kaynayanamaya bırakın
  • Kaynadıktan sonra en fazla 5 dakika kaynatın(60 derecede sütün içindeki bütün mikroplar ölüyor.Daha fazla kaynattığınız takdirde vücuda faydalı olan bakterileri de öldürmüş olursunuz)
  • Kaynayan sütü güveç tenceresine alıp ılıması için biraz bekletin
  • Sonra parmağınızı sütün içine soktuğunuzda parmağınız yanmayacak derecede ise 2-3 kaşık ev yoğurdunun içine biraz süt ilave edip bir kasede karıştırın
  • Süt ile karıştırdığınız yoğurdu ılıttığınız sütün içine dökün
  • Sütü çok fazla karıştırmadan tencerenin içinde kaşığı bir iki kere çevirip tencerenin kapağını kapatın
  • Üzerini sofra bezi ile kapatıp bir dolap içinde veya fırında 3 saat mayalanmaya bırakın. (Işık görmeyen yerde daha iyi mayalanacaktır)
  • 3 saatin sonunda tencerenin kapağını açıp dışarıda biraz soğuması için bekletin
  • Sonra buz dolabına kaldırıp bir gün bekleyin
  • Bir günün sonunda yoğurdunuzu yemeye başlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder